Dalam Sepekan Terakhir Lonjakan Kasus Covid-19 di Malaysia Tak Terkendali



MALAYSIA, TOPNEWS.MY.ID – Tak hanya Indonesia yang berperang melawan kenaikan kasus covid-19 pasca libur Lebaran.

Di Malaysia lonjakan kasus semakin tidak terkendali dalam satu pekan terakhir.

Bahkan trennya melampaui India ketika kritis dengan perbandingan jumlah kasus per satu juta penduduk.

Kamis (27/05/2021) kemarin, Malaysia kembali mencatatkan rekor kasus harian covid-19 dengan 7.857 kasus baru, wilayah Lembah Kelang menyumbang sekitar 40 persen dari kasus.

Rabu (26/05/2021) lalu Malaysia juga mencatat rekor kematian akibat covid-19 dengan 63 orang dalam satu hari.

Berdasarkan perhitungan pesatnya peningkatan tren kasus covid-19 di Malaysia melebihi tren di India ketika kritis.

Pasalnya data statistik terbaru Selasa (25/05/2021) lalu dengan jumlah populasi yang hanya 32 juta orang, Malaysia memiliki 205,1 kasus per satu juta penduduk dalam satu pekan.

Jauh lebih tinggi dari India yang hanya 150,4 kasus per 1 juta penduduk per pekan, dengan jumlah populasi 1,4 miliar penduduk.

Direktur Jenderal Kementerian Kesehatan Malaysia Noor Hisham Abdullah juga mengakui tekanan sistem kesehatan yang dialami negaranya.

Ia menyebut tenaga kesehatan kewalahan dan kelelahan, dan meminta warga bersiap untuk menghadapi kemungkinan terburuk.

https://www.youtube.com/watch?v=XVt4vXQR-Nw

Respon (38)

  1. PANDAI JERR KAU NYE CERITA COVID DIMALAYSIA TAK TERGENDALI SEPENUHNYA…MANA ADA HURU HARA DAN KELAM KABUT….BODOH BANGET AYAT KAMU INI…KEJADIAN COVID DI MALAYSIA NI SEKARANG BIASA BIASA SAJA….

  2. Ingatlah…jangan ingkar arahan kerajaan Dan patuh kepada SOP…jangan pulang ke kampung halaman ketika PKP Dan Lockdown…kerana itu lah punca merebaknya pendamik covid…semoga Allah lindungi Kita semua

  3. Saya tinggal di selangor memang paling banyak, tapi alhamdullillah dua hari ini uda turun kasus , besok langsung lockdown semoga saja membaik negara malaysia

  4. salam dr malysia,sebenarnya Variant baru covid 19 sangatlah merbahaya,dan risiko jangkitan cepat dan mudah sekali merebak tanpa sentuhan,contohnya ada kes dalam sebuah lift(elevator)rumah flat,terdapat 1 org pembawa virus dan positif 6 org sekali gus,serta 2org negative,(total 8 pax) boleh anda bayangkan,bahaya virus jenis baru ini tanpa gejala,sesak nafas terus tewassssss!!!!

  5. Ternyata tdk cm indonesia yg bandel larangan mudik….ya inilah hasilnya…..ego larangan mudik 1 mggu hrs ditebus dgn mahal…….tggu saja Indonesia akan menyusul…..angel temen tuturan e

  6. Ye, selaku rakyat Malaysia kami letih! Kami dah duduk rumah, dah patuh SOP tapi ada jugak org2 yg degil. Especially warga2 kayangan & org2 politik! Mereka pentingkan diri sendiri! Kes tahun lepas kosong! Tapi sbb pilihan raya di Sabah case hari ni sampai 9k! Rakyat marah! Dgn SOP yang kucar kacir… tapi kami hanya mampu berdoa! Semoga semua frontliners dilindungi, semoga kita semua dilindungi. Lagi 2 minggu, giliran sy utk ambil vaccine AZ. Semoga dipermudahkan urusan semua aminnn.. Doakan kami.. kami juga sentiasa doakan kalian.

  7. Alamak Bro, janganlah sebarkan berita palsu. Benar kes banyak tapi masih dalam.kawalan. takkanlah media sebesar dan berprestij sseperti kompas juga gemar keluarkan berita hoax. Seolah olah Malaysia ssudah jadi seperti India.

  8. alah..yg xde dokumen tu time b4g Dis2019 xnak balik. Lepas pkp tahun lepas pun ramai yg masih xnak balik sebab dah boleh kerja. Sempadan malaysia tutup pun hampir setiap hari ada warga indo ditangkap masuk secara haram. Ni nak pkp balik baru sibuk nak balik.

  9. Penangan covid 19 Di Malaysia bagus saya pernah positive Dan Di karantina makanan,pengecekan fisik'tiap Hari on time di lakukan Dan alhmdllh Banyak yg sembuh berbanding yg Di rawat👍
    Hanya Saja berita nya terlalu over🙏

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *